Uczniowie szkół podstawowych znajdujących się na terenie Gminy Busko-Zdrój, aktywnie uczestniczyli w warsztatach pn.,,Odkrywcy Natury", które odbyły się 20 września br. w Kompleksie #TężniaBusko.
Podczas zajęć młodzież poznała właściwości, zastosowanie oraz przepisy kulinarne na potrawy przygotowane z dzikich roślin, które mijamy codziennie w lesie i na łące, a nie będące pod ochroną. Przygotowano m.in. kompot z czeremchy, czekoladę do picia z kłączy kuklika, herbatkę z nawłoci pospolitej, ciasteczka z dzięgla leśnego, salep na mleku z cynamonem, lemoniadę z sumaka octowego, , frytki z czyśca błotnego, racuszki z babki lancetowatej, kandyzowane bulwy liliowca rdzawego.
Warsztaty prowadzone były w ramach Buskiego Tygodnia Zrównoważonego Rozwoju.
#ESDW2021 #zdrowie #natura