Logo Gminy Busko-Zdrój

BAZA WYDARZEŃ

Tańczące Panie na scenie w BSCK
Orkiestra symfoniczna na występach w BSCK
Wywiad z telewizją na tle sanatorium Marconi
Orkiestra symfoniczna grająca w kościele
Zdjęcie wystawy zdjęć BSCK
Występy ludowe w BSCK
previous arrow
next arrow
PlayPause

Serdecznie zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie pn. POLSKIE KULINARIA, które odbędzie się już w najbliższy weekend tj. 2-4 września 2022 przy ul. 1 Maja.

 

To wyjątkowe wydarzenie, którego głównym celem jest promocja polskich producentów produktów regionalnych i tradycyjnych oraz pokazanie możliwości przygotowywania potraw z wykorzystaniem tych produktów. To świetna impreza skierowana do osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Wydarzenie ma na celu bawić, edukować i kusić podniebienia.

W ramach imprezy odbędą się następujące wydarzenia:

  • Jarmark Norbertański - Stoiska promocyjne producentów produktów regionalnych i tradycyjnych. Stoiska firm związanych z kuchnią, np. przybory kuchenne, książki, szkło i zastawy itp.ujednolicona ekspozycja wystawiennicza w drewnianych domkach przy ul. 1 Maja.
  • Warsztaty kulinarne o różnej tematyce połączone ze szkoleniami i degustacją produktów.
  • Pokazy kulinarne to żywa atrakcja dająca możliwość podglądania ich kunsztu gastronomicznego, okazja do edukacji i konfrontacji kulinarnych, okazja by skosztować prawdziwie kultowych potraw czy produktów. W pokazach będą też uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych.
  • Kącik dobrej i kreatywnej zabawy dla dzieci – animacje, gry, zabawy, konkursy i pokazy kulinarne dla najmłodszych.

Zapraszamy!

 

Plakat promujący imprezę Polskie Kulinaria  

Program „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2-4.09.2022r.

2 września – piątek

  • 11.00 - 16.30 Jarmark Norbertański, ul. 1 Maja
  • 15.15 - 16.30 Przyjazdowa misja gospodarcza (przedsiębiorców/touroperatorów/dziennikarzy/ekspertów z branży turystyki zdrowotnej, prozdrowotnej, uzdrowiskowej, medycznej, spa i wellness, potencjalnych inwestorów–12 osób, z krajów: Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, USA, Szwecja, Izrael, Niemcy, Słowacja).
  • 16:00 - 16.30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Busku- Zdroju, Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym.
  • 16:30 Konferencja pt. Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW, sala widowiskowa BSCK, Organizator PIPRiLOŚ.

 

3 września - sobota

Tężnia

  • Od 13.00 Strefa turystyczna - Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego, Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”.
  • Od 13.00 „Kwiatowy zawrót głowy”, kiermasz kwiatowy.
  • Od 13.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
  • 13:00 - 13:30 Warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu” CARVING ART Jolanta Grabiec.
  • Od 14:00 Warsztaty wikliniarskie „Wiklinowe ukwiecanie łąki” Beata Borek.
  • 14:00 - 14:30 Zabawy kulinarne dla najmłodszych-Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu.
  • 15:00 - 15:30 Warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu” CARVING ART Jolanta Grabiec.
  • 16:00 - 16:30 Zabawy kulinarne dla najmłodszych -Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu.

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym

  • 11:00 - 13:00 Narodowe Czytanie „Ballady i Romanse” Adam Mickiewicz (otwarcie Narodowego Czytania – Ewa Marciniec, list prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy, czytanie „Ballad i romansów” Adama Mickiewicz przez władze miasta i powiatu, mieszkańców miasta, młodzież szkolną oraz czytelników M-GBP w Busku-Zdroju, występy artystyczne dzieci ze szkół: Zespół Placówek Oświatowych w Dobrowodzie oraz Publicznej Szkoły Podstawowej w Siesławicach).
  • 13:00 - 13:30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów szkół gastronomicznych z Chrobrza.
  • 13:30 - 15:00 Michał i Błażej Skuza, Duo instrumentalne Julia i Paweł Korepta.
  • 15:00 - 15:30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów szkół gastronomicznych z Chrobrza.
  • 15:30 - 17:00 Artist of Ukraine: Mykola Svydyuk, Valery Twin, Sasha Nevzhe.
  • 17:00 - 17:30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów szkół gastronomicznych z Chrobrza.
  • 17:30 - 18:30 Dariusz Rączka z zespołem.
  • 19:30 - 20:30 Andrzej Rosiewicz Show (Wariette, Humor, Muzyka, Taniec i Piosenka).
  • 20:30 - 21:00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany”.

Jarmark Norbertański ul. 1 Maja

  • 10:00 - 18:00 Jarmark Norbertański.
  • 10:00 - 18:00 Blok reklamowy- studio plenerowe.
  • 12:30 - 13:00 Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy”, degustacja.
  • 14:30 - 15:00 Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn.
  • 16:00 - 16:30 Pokaz dla dzieci i dorosłych – Pszczelarstwo na poważnie i wesoło – Pasieka Miody Napękowskie.

„Pięć stołów” Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją trunków i potraw regionalnych (przystawka: Pensjonat Zamek Dersława, danie główne: Restauracja Bristol, Restauracja Autorska w Terma Słowacki Resort Medical SPA, Restauracja Gromada Medical SPA , deser: Restauracja Kawiarnia Cynamonowa)

 

 

4 września - niedziela

Tężnia

  • Od 13:00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
  • Od 13:00 Warsztaty ekologiczne - moda ekologiczna.
  • Od 13:00 „Kwiatowy zawrót głowy”, kiermasz kwiatowy.
  • 13:00 - 13:30 Zabawy kulinarne dla najmłodszych „Jem kolorowo Jem zdrowo”, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu.
  • Od 14:00 Warsztaty wikliniarskie „Wiklinowe ukwiecanie łąki” Beata Borek.
  • 14:00 - 14:30 Warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu” CARVING ART Jolanta Grabiec.
  • 14:30 - 15:00 Warsztaty z CARVINGU „Zdrowie na talerzu” CARVING ART Jolanta Grabiec.
  • Od 15:00 Prelekcja pt. „Dziedzictwo przyrodnicze Ponidzia”.
  • 15:00 - 15:30 Zabawy kulinarne dla najmłodszych „Jem kolorowo Jem zdrowo”, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu.
  • 16:00 Ekologiczny Pokaz Mody – recykling inaczej w Busku - Zdroju.

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym

  • 12:00 - 12:30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów szkół gastronomicznych z Sandomierza- Muszla Koncertowa.
  • 12:30 - 14:00 Kwintet Jerzego Cygana
  • 14:00 - 14:30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów szkół gastronomicznych z Chrobrza.
  • 14:30 - 16:00 Pokazy artystyczne Studia Tańca i Ruchu Scenicznego MIMESIS, Pokazy Taneczne Perfekta Dance.
  • 16:00 - 16:30 Pokaz kulinarny - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w asyście uczniów szkół gastronomicznych z Chrobrza.
  • 16:30 - 18:00 Koncert -Autostopem z Malowaną Lalą (hity lat 60 i 70).

Jarmark Norbertański ul. 1 Maja

  • 10:00 - 18:00 Jarmark Norbertański
  • 10:00 - 18:00 Blok reklamowy- studio plenerowe.
  • 12:30 - 13:00 Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez Sandomierski Szlak Jabłkowy, degustacja.
  • 14:30 - 15:00 Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn.
  • 16:00 - 16:30 Pokaz dla dzieci i dorosłych – Pszczelarstwo na poważnie i wesoło – Pasieka Miody Napękowskie.

„Pięć stołów” Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją trunków i potraw regionalnych (przystawka: Pensjonat Zamek Dersława, danie główne: Restauracja Bristol, Restauracja Autorska w Terma Słowacki Resort Medical SPA, Restauracja Gromada Medical SPA , deser: Restauracja Kawiarnia Cynamonowa)

 

 

Polskie Kulinaria 2021 - tak było rok temu (fot. www.polskiekulinaria.org.pl)

wystepyartystyczne
mw8622web
mw8650web
pokazykulinarne
mw8965web
mw8464web
mw8402web
degustacja