Gmina Busko-Zdrój po raz ósmy uczestniczyła w Międzynarodowym Festiwalu Kulinarnym w Szigetszentmiklós, który odbył się 13 maja na Węgrzech.
W tym roku nasze uzdrowiskowe miasto reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Kołaczkowic w składzie: Lucyna Jędrzejewska, Danuta Szafraniec, Barbara Szumilas i Barbara Michalczyk. Na stoisku furorę robiły pierogi faszerowane kapustą i mięsem oraz z pieczarkami. Rodzimym wyrobem koła był kołaczkowicki kołacz, którym panie częstowały degustujących. Inne specjały naszej reprezentacji to bigos, smalec, zupa pomidorowa, a ze słodkości: szarlotka, makowiec, ciasto królewskie, sernik, do popicia oczywiście woda mineralna Buskowianka.
Wśród zaproszonych miast były również: Bułgaria, Macedonia, Niemcy i Rumunia. Reprezentacja z Niemiec przygotowała gulasz z ziemniakami i marchewką, Macedonia nadziewane papryki, Rumunia kiełbaski zwijane w cieście, Bułgaria kebab, a gospodarze przepyszne ciastka z makiem polane sosem waniliowym.
Każde z państw prezentowało swój region nie tylko na scenie, ale również w lokalnej telewizji. Festiwalowi towarzyszył pokaz węgierskiego regionalnego tańca, występy dzieci i prezentacja przygotowana przez tamtejszą szkołę muzyczną.
Po zakończeniu części kulinarnej odbyła się zabawa taneczna. Wszystkie drużyny otrzymały od gospodarzy prezenty w postaci koszy z regionalnymi produktami z Szigetszentmiklós.
EHR