Logo Gminy Busko-Zdrój

MIESZKANIEC

Zdjęcie jesienne Alei Mickiewicza nocą
Park w centrum miasta nocą
Park w centrum miasta nocą
Podświetlana fontanna nocą w centrum miasta
Zdjęcie jesienne Alei Mickiewicza nocą
Pomnik Leszka Czarnego nocą
previous arrow
next arrow
PlayPause

Tytuł Projektu:

„Przebudowa infrastruktury sportowej i doposażenie pracowni dydaktycznych w Publicznej Szkole Podstawowej Nr 1 w Busku-Zdroju”.

Przebudowa infrastruktury sportowej i doposażenie pracowni dydaktycznych w Publicznej Szkole Podstawowej Nr 1 w Busku-Zdroju Przebudowa infrastruktury sportowej i doposażenie pracowni dydaktycznych w Publicznej Szkole Podstawowej Nr 1 w Busku-Zdroju Przebudowa infrastruktury sportowej i doposażenie pracowni dydaktycznych w Publicznej Szkole Podstawowej Nr 1 w Busku-Zdroju

Cel projektu:

Poprawa warunków kształcenia poprzez przebudowę i modernizację oraz doposażenie infrastruktury edukacyjnej w Publicznej Szkole Podstawowej nr 1 w Busku-Zdroju.

Zakres robót:

  • przebudowa istniejącej infrastruktury sportowej tj. boiska szkolnego na boisko wielofunkcyjne o nawierzchni z trawy syntetycznej (zawierające: pełnowymiarowe boisko do piłki ręcznej i piłki nożnej, dwa pełnowymiarowe boiska do koszykówki, pełnowymiarowe boisko do siatkówki i kort tenisowy),
  • montaż wyposażenia sportowego, remont i uzupełnienie istniejącego ogrodzenia,
  • doposażenie w pomoce i sprzęt dydaktyczny pracowni:
    - doposażenie pracowni matematycznej m. in. w przybory tablicowe, bryły, wielościany, ułamki magnetyczne, zegar demonstracyjny magnetyczny, wagę magnetyczną, nakładkę magnetyczna, tabliczkę mnożenia”,
    - doposażenie pracowni fizycznej m. in. w stację pogodową, szkolny ogródek meteorologiczny, amperomierz dwuzakresowy, woltomierz trójzakresowy, wagę szkolną elektroniczną, magnetyczną zestaw do pokazywania doświadczeń,
    - doposażenie pracowni chemicznej m. in. w zestaw szkła laboratoryjnego, cylindry miarowe, maszynę elektrostatyczną, wagę szkolną elektroniczną , zestaw do doświadczeń z optyki geometrycznej, magnetyczny zestaw do pokazywania doświadczeń, statyw laboratoryjny,
    - doposażenie pracowni przyrodniczo – geograficzna m. in. w model tułowia człowieka, modele oka, ucha, tkankę roślinną, płuca i układ naczyniowo-sercowy, zestaw do badania powietrza, wody, globus polityczno- fizyczny podświetlany, mikroskop,
    - doposażenie pracowni w nowe zestawy mebli, ławki i krzesła szkolne, szafy warsztatowe z wyciągiem grawitacyjnym.
    - doposażenie szkoły w sprzęt sportowy m. in. materace gimnastyczne, kozioł, zestaw do unihokeja, piłki koszykowe, ręczne, do siatkówki, ławeczki gimnastyczne, tablica wyników, orbitreki, bieżnie, rowerki, oszczepy, piłki, itp.

Tytuł inwestycji:

„Rozbudowa i nadbudowa budynku wielorodzinnego” w ramach Projektu „Zaspokajanie potrzeb społecznych poprzez zwiększenie zasobów mieszkań socjalnych”

Rozbudowa i nadbudowa budynku wielorodzinnego Rozbudowa i nadbudowa budynku wielorodzinnego

Cel:

Celem projektu jest poprawa dostępności do usług społecznych poprzez powstanie mieszkań socjalnych w zdegradowanym budynku.

Zakres robót:

W ramach przedmiotowego projektu budynek mieszkalny, położony w Busku-Zdroju przy ul. Bohaterów Warszawy, został rozbudowany w kierunku północnym oraz nadbudowany o jedną kondygnację. Obiekt został dostosowany do obowiązujących w tego typu obiektach wymogów technicznych oraz potrzeb Gminy w zakresie uzupełnienia zasobów mieszkań socjalnych.

W wyniku realizacji projektu powstało 66 mieszkań socjalnych o łącznej powierzchni użytkowej 2 282,21 m2, w tym 56 mieszkań uwzględniających: 1 pokój dzienny, łazienkę i przedpokój z aneksem kuchennym oraz 10 mieszkań dwupokojowych z przedpokojem, aneksem kuchennym i łazienką.

Tytuł inwestycji:

„Rozbudowa budynku Szkoły Podstawowej Nr 2 w Busku-Zdroju o sale dydaktyczne i pomieszczenia towarzyszące” w ramach zadania budżetowego pn. „Rozwój infrastruktury edukacyjnej w Gminie Busko-Zdrój”.

Rozbudowa budynku Szkoły Podstawowej Nr 2 w Busku-Zdroju Rozbudowa budynku Szkoły Podstawowej Nr 2 w Busku-Zdroju Rozbudowa budynku Szkoły Podstawowej Nr 2 w Busku-Zdroju

Cel:

Celem projektu jest wzrost jakości warunków kształcenia poprzez inwestycję w rozwój infrastruktury edukacyjnej.

Zakres robót:

W ramach zadania wykonano kompleksową modernizację oraz nadbudowę i przebudowę istniejącego układu funkcjonalnego szkoły wraz z niezbędnymi instalacjami oraz przyłączami:

  • istniejąca część budynku SP Nr 2 została przebudowana, rozbudowana o klatkę schodową i nadbudowana o jedną kondygnację (II pietro), w wyniku której powstało 11 dodatkowych sal dydaktycznych (pracownie przyrodnicze z zapleczami, pracownie matematyczno-informatyczne i sale lekcyjne ogólnego przeznaczenia);
  • na kondygnacji parteru i I piętra wykonano roboty remontowe i modernizacyjne polegające na: malowaniu sal lekcyjnych, częściowej wymianie stolarki okiennej i drzwiowej, wykonaniu nowych wykładzin podłogowych, wymianie instalacji elektrycznych i sanitarnych. W miejscu dotychczasowego łącznika między szkołą a istniejącą salą gimnastyczną wykonano nowe pomieszczenia sanitarne dla chłopców i dziewcząt oraz personelu szkoły.
    W miejscu starych sanitariatów wykonano pomieszczenia administracyjne i archiwum szkoły.
  • budynek dostosowano do potrzeb osób z niepełnosprawnością poprzez wykonanie windy osobowej na konstrukcji stalowej samonośnej. Dostęp na parter szkoły odbywa się za pomocą istniejącej pochylni (wejście główne do budynku);
  • wyposażono budynek szkoły w sprzęt dydaktyczny i szkolny (biurka szkolne, ławki, tablice, wieszaki, pomoce dydaktyczne itp.). Szkoła została doposażona w nowe zestawy meblowe oraz armaturę sanitarną;
  • zagospodarowano teren przyszkolny poprzez wykonanie oświetlenia terenu, odwodnienia dróg i parkingów, wykonano dojścia, chodniki stanowiące komunikacje w obrębie budynku szkoły oraz zagospodarowano teren w małą architekturę;

Gmina Busko-Zdrój rozpoczyna kolejną ważną społecznie inwestycję. 15 maja 2020 r. Burmistrz Waldemar Sikora podpisał umowę na wykonanie zadania pn. „Adaptacja budynków przy ul. Bocznej na cele społeczno-kulturalne wraz z zagospodarowaniem przyległego terenu”.

Do końca stycznia 2021 r. ma tu powstać ośrodek, zgodnie z pomysłem Konrada Gęcy pn. „Centrum Dialogu, Inicjatyw Twórczych i Dziedzictwa Kulturowego Regionu „Efemera”, który wygrał ogłoszony w 2016 r. konkurs pt. „Pomysł na Boczną”.

 Inwestycja na Bocznej Inwestycja na Bocznej

W ramach rozpoczynającej się inwestycji zrealizowana zostanie przebudowa, rozbudowa i nadbudowa dwóch budynków, wraz ze zmianą sposobu ich użytkowania. Wybudowane zostaną przyłącza wodociągowe, kanalizacja sanitarna i deszczowa. Budynki zostaną wyposażone w wentylację mechaniczną i hybrydową, centralne ogrzewanie oraz linię energii elektrycznej.