Park Zdrojowy w Busku-Zdroju i VII Edycja Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Imprezę otworzył Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój Waldemar Sikora.
Wydarzenie jest doskonałą okazją do poznawania tradycji kulinarnych i odkrywania wspaniałości regionalnej kuchni. Do rywalizacji na najlepszą potrawę stanęło 13 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu buskiego. Dla licznie przybyłych mieszkańców, gości i kuracjuszy przygotowana została prawdziwa kulinarna uczta. To wielka przyjemność posmakować lokalnych, tradycyjnych specjałów.
Zwycięzcą buskich eliminacji powiatowych zostało Koło Gospodyń Wiejskich w Balicach, które przyrządziło kotlety dworskie na kapuście z sosem z grzybów leśnych. Drugie miejsce zajęło KGW z Kargowa za pyzy z mięsem w sosie grzybowym. Na miejscu trzecim uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich z Widuchowej za pierogi dworskie.
Laureaci powiatowi zmierzą się w etapie wojewódzkim i mają szansę zagrać w etapie krajowym, który odbędzie się w Częstochowie. Konkurs odbywa się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.