8 maja br. w auli Buskiego Samorządowego Centrum Kultury odbyła się konferencja „Szlakiem Kulinarnym Ponidzia i Powiśla".
Była ona podsumowaniem projektów współpracy trzech lokalnych grup działania: Stowarzyszenia G5, Lokalnej Grupy Działania „Słoneczny Lider" oraz Lokalnej Grupy Działania „Perły Ponidzia".
Licznie zgromadzeni na sali goście z ciekawością wysłuchali wykładu „Szlaki kulinarne jako innowacja regionalnej oferty turystycznej", który wygłosiła dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej Agnieszka Sikorska. Podkreśliła ona, że w dzisiejszych czasach powrót do tradycji staje się innowacją.
Prezentacji Szlaku Kulinarnego Ponidzia i Powiśla po krótkiej przerwie dokonała prezes Lokalnej Grupy Działania „Słoneczny Lider" Małgorzata Donoch.
Po zakończeniu merytorycznej części konferencji jej uczestnicy mogli skosztować, w przygotowanym specjalnie na tę okazję bufecie, lokalnych produktów wśród których znalazły się m.in.: ponidziańskie flaki z kaczki z warzywami, naleśniki z mięsnym gulaszem i fasolą korczyńską, szarlotka domowa z kruszonką czy też sernik z wiejskiego sera.
Warto znaczyć, że przedsięwzięcie pod nazwą „Szlakiem Kulinarnym Ponidzia i Powiśla", zajmuje trzecie miejsce w Polsce pod względem rozpoznawalności szlaków wśród dziennikarzy.
Tekst i foto AR