Już w najbliższy weekend, 2-3 września odbędą się Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2023. Poznamy producentów żywności z różnych zakątków Polski, zasmakujemy w swojskich, tradycyjnych produktach spożywczych podczas Jarmarku Norbertańskiego.
Polskim Kulinariom będą towarzyszyć pokazy, prezentacje, warsztaty, konkursy, konferencje, animacje muzyczne dla dzieci oraz występy artystyczne.
Dodatkowo, w ramach akcji "Zasmakuj w regionie" wszyscy smakosze będą mogli wziąć udział w spacerze po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków.
Program:
2 września - sobota
ul. 1 Maja- 10.00:18.00 Jarmark Norbertański.
- 11.00:14.00 Konferencja pt. „Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym" w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW, namiot przy ul. 1 Maja.
- 14.00:17.00 Pokazy na stoiskach wystawców:
- Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy".
- Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn.
Tężnia
- 12.00:18.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek".
- 12.00:18.00 Strefa turystyczna — Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego. Event regionalny „Świętokrzyskie w rytmie slow". (Promocja oferty turystyki wiejskiej/ slow tourism/ z udziałem kapsuły 5D- seanse filmowe co 15 minut dla 6 osób jednocześnie, degustacja produktów „made in świętokrzyskie", oferta wydawnicza turystyki wiejskiej, itp.)
- 13.00:16.00 Warsztat rzemieślniczy „Małe owoce i warzywa z tkanin".
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
- 12.00:12.40 Pokaz kulinarny - Bristol Busko ART & Medical SPA, Szef Kuchni Grzegorz Struski.
- 12.40:13.20 Pokazy artystyczne: Studia Tańca i Ruchu Scenicznego MIMESIS.
- 13.20:14.00 Pokaz kulinarny — Hotel Słoneczny Zdrój Busko-Zdrój Medical Spa & Wellness, Szef Kuchni Hubert Haczyk.
- 14.00:15.00 Pokazy Taneczne Perfekta Dance.
- 15.20:16.00 Pokaz kulinarny — Hotel Polonia Park Medical Center & Spa Busko-Zdrój Szef Kuchni Hubert Misterkiewicz.
- 16.20:17.00 Pokaz kulinarny — Restauracja Autorska, Terma Słowacki Resort Medical SPA, Szef Kuchni Ryszard Białek.
- 17.00:18.00 Koncert Wiktora Kowalskiego.
- 18.00:19.30 Koncert Andrzeja Pisuli.
- 19.30:20.30 Biesiada z Kapelą Dobrej Woli
- 20.30:21.00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany".
„Zasmakuj w regionie — siedem stołów"
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków: Pensjonat Zamek Dersława, Kawiarnia Cynamonowa, Hotel Gromada Medical SPA, Bristol Busko ART & Medical SPA, Hotel Polonia Park Medical Center & Spa, Restauracja Autorska-Terma Słowacki Resort Medical SPA, Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice. Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
3 września- niedziela
ul. 1 Maja
- 10.00:18.00 Jarmark Norbertański.
- 13.00:16.00 Pokazy na stoiskach wystawców:
- Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy".
- Pokaz dla dzieci — Produkcja makaronów domowym sposobem z wykorzystaniem mąk z pradawnych odmian pszenicy, Agro-Apis Baćkowice.
Tężnia
- 12.00:18.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek".
- 12.00:18.00 Pokazy kulinarne w plenerze dla dzieci i dorosłych pn. „Odkrywcy natury".
- 17.30:18.30 Spektakl „Starościanka".
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
- 11.00:11.40 Pokaz kulinarny — Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
- 12.00:13.00 Koncert „Kwintet Jerzego Cygana".
- 13.20:14.00 Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
- 14.20:15.20 Koncert „Andrzej i Przyjaciele".
- 15.20:16.00 Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
- 16.20:17.00 Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
- 17.00:18.00 Biesiada z „Kapelą Dobrej Woli".
„Zasmakuj w regionie — pięć stołów"
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków: Pensjonat Zamek Dersława, Kawiarnia Cynamonowa, Bristol Busko ART & Medical SPA, Hotel Polonia Park Medical Center & Spa, Restauracja Autorska-Terma Słowacki Resort Medical SPA.
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
Więcej szczegółów na stronie https://www.polskiekulinaria.org.pl/
Tak było w 2022 roku: