IV edycja Festiwalu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024” zaplanowana w tym roku na 7 i 8 września zapowiada się naprawdę smakowicie! Jarmark Norbertański, pokazy kulinarne, warsztaty i występy artystyczne to tylko niektóre z zaplanowanych atrakcji.
Głównym celem festiwalu jest promocja producentów żywności z różnych stron Polski, oferujących tradycyjne, często nagradzane produkty. Uczestnicy festiwalu poznają również smak potraw z regionalnych produktów. Będzie pysznie, a przede wszystkim – zdrowo!
Na festiwalowych gości czekają w tym roku: Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa, Pensjonat Zamek Dersława, Restauracja Gromada, Lawendowy Zdrój, Pierogarnia Monilla, Restauracja Hotelu Polonia. Restauratorzy przygotowali sześć kulinarnych niespodzianek dostępnych w lokalach tylko podczas festiwalu. Wszystkie dania powstaną na bazie regionalnych i ekologicznych produktów z województwa świętokrzyskiego i innych regionów Polski.
Głównym organizatorem wydarzenia jest Świętokrzyski Oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Program:
7 września - Sobota
ul. 1 Maja
10:00 - 18:00
Jarmark Norbertański - Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Stoisko promocyjno-edukacyjne Lasów Państwowych Nadleśnictwo Chmielnik - Promocja i degustacja produktów pochodzenia leśnego, konkursy wiedzy przyrodniczo-leśnej, gry i zabawy o tematyce leśnej, strefa malucha, wystawa tematyczna „30 lat Nadleśnictwa Chmielnik”.
Stoisko Świętokrzyskiej Izby Rolniczej - piknik „Smaki z wieprzowiny” - Degustacje produktów z wieprzowiny, konkursy dla dzieci i dorosłych.
Minimiasteczko światłowodowe z atrakcjami
11:00 - Prezentacja potrawy z dziczyzny - gulaszu leśnego, przez Leśnika Kucharza Barbarę Jarzębiak z Nadleśnictwa Chmielnik. Degustacja.
11:30 - 14:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.
14:00 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.
15:00 - 16:00 - Spotkanie producentów produktów lokalnych i tradycyjnych z przedstawicielami branży HoReCa - panel dyskusyjny / namiot szkoleniowy.
17:00 Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.
17:30 - 18:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.
Tężnia
14:00 - 18:00:
Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.
Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
11:00 - 13:00 Narodowe Czytanie „Kordian” Juliusza Słowackiego - Czytają przedstawiciele służb mundurowych i młodzież.
12:30 Występ artystyczny młodzieży ze Szkoły Podstawowej w Zbludowicach w ramach Narodowego Czytania.
15:00 - 15:30 Koncert „z przytupem” Kapela Buskowianie
17:00 - 18:30 „Największe przeboje Czerwonych Gitar”
18:30 - 20:00 Koncert gitarowy Wojciech Jackowiak
20:30 - 21:00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany” / Busko-Nocą
„Zasmakuj w regionie”
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:
- Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
- Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
- Pensjonat Zamek Dersława
- Kawiarnia Cynamonowa
- Pierogarnia Monilla
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
8 września - Niedziela
ul. 1 Maja
10:00 - 18:00 - Jarmark Norbertański - Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.
11:30 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.
12:00 - 13:30 - Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja - Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.
13:30 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.
15:00 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.
Tężnia
14:00 - 18:00
Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.
Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).
Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
18:00 - 19:00 - Medytacja w Tężni Solankowej
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
15:00 - 16:00 Uczta przy muzyce
17:00 - 17:40 Spektakl „Sól na Rany”
17:50 - 20:30 Potańcówka z Quatro
„Zasmakuj w regionie”
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:
- Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
- Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
- Pensjonat Zamek Dersława
- Kawiarnia Cynamonowa
- Hotel Gromada Medical SPA
- Pierogarnia Monilla
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.