Już po raz siódmy Gmina Busko-Zdrój uczestniczyła w Międzynarodowym Festiwalu Kulinarnym w Szigetszentmiklós na Węgrzech. Jak zwykle do ostatnich chwil imprezy międzynarodowe stoiska oblegane były przez setki degustujących mieszkańców miasteczka i okolic.
Macedoński ryż z Kocani, wędzone ryby ze Sveti Martin na Muri w Chorwacji, westfalijskie pyszności ze Steinheimu, zupa rokagonga z estragonem z rumuńskiej Transylwanii, zapiekanka fasolowa z Bułgarii a także szereg lokalnych węgierskich potraw konkurowało w tym roku z naszą zupą czosnkową, przygotowaną przez Koło Gospodyń z Wełcza w składzie: Danuta Lechowska, Dorota Kula, Janina Kula i Lidia Jurzysta. Oprócz czosnkowego specjału nasze panie przygotowały pyszną kapustę z żeberkiem, która stała się prawdziwym hitem festiwalu a kolejka do tego dania zdawała się nie mieć końca. Podobnie było z domowymi wypiekami, których różne rodzaje i smaki podbijały podniebienia przybyłych gości.
Gotowaniu towarzyszyły pokazy taneczne, występy dzieci, prezentacje sceniczne poszczególnych drużyn oraz wywiady dla lokalnej telewizji. Tuż po zakończeniu części kulinarnej odbyła się zabawa taneczna przy dźwiękach lokalnego zespołu Benneton Band a wszystkie drużyny otrzymały od gospodarzy prezenty w postaci koszy wypełnionych produktami regionalnymi z Szigetszentmiklós i okolic.
AM
Fot. P. Antosiewicz