Logo Gminy Busko-Zdrój

AKTUALNOŚCI

Tężnia solankowa o poranku
Zdjęcie Tężni nocą
Aleja Mickiewicza, zdjęcie nocą
previous arrow
next arrow
PlayPause

Gmina Busko-Zdrój po raz ósmy uczestniczyła w Międzynarodowym Festiwalu Kulinarnym w Szigetszentmiklós, który odbył się 13 maja na Węgrzech.

Promowali się na WęgrzechPromowali się na Węgrzech

W tym roku nasze uzdrowiskowe miasto reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Kołaczkowic w składzie: Lucyna Jędrzejewska, Danuta Szafraniec, Barbara Szumilas i Barbara Michalczyk. Na stoisku furorę robiły pierogi faszerowane kapustą i mięsem oraz z pieczarkami. Rodzimym wyrobem koła był kołaczkowicki kołacz, którym panie częstowały degustujących. Inne specjały naszej reprezentacji to bigos, smalec, zupa pomidorowa, a ze słodkości: szarlotka, makowiec, ciasto królewskie, sernik, do popicia oczywiście woda mineralna Buskowianka.

Wśród zaproszonych miast były również: Bułgaria, Macedonia, Niemcy i Rumunia. Reprezentacja z Niemiec przygotowała gulasz z ziemniakami i marchewką, Macedonia nadziewane papryki, Rumunia kiełbaski zwijane w cieście, Bułgaria kebab, a gospodarze przepyszne ciastka z makiem polane sosem waniliowym.

Każde z państw prezentowało swój region nie tylko na scenie, ale również w lokalnej telewizji. Festiwalowi towarzyszył pokaz węgierskiego regionalnego tańca, występy dzieci i prezentacja przygotowana przez tamtejszą szkołę muzyczną.

Po zakończeniu części kulinarnej odbyła się zabawa taneczna. Wszystkie drużyny otrzymały od gospodarzy prezenty w postaci koszy z regionalnymi produktami z Szigetszentmiklós.

Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech
Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech
Promowali się na Węgrzech Promowali się na Węgrzech    

EHR