Stowarzyszenie „Przyszłość Oleszek" promowało gminę Busko-Zdrój podczas Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego w Szigetszentmiklós, który odbył się w dniach 10-13 maja.
Wśród zaproszonych państw znalazły się: Polska, Bułgaria, Macedonia, Niemcy, Rumunia. Busko-Zdrój reprezentowały: Danuta Prędka, Teresa Kozioł, Aldona Stępień, Janina Lechowska. Panie przygotowały na wyjazd mnóstwo pyszności: ruskie pierogi, paszteciki z czerwonym barszczem, gołąbki w sosie pomidorowym, krokiety, zupa borowikowa, a na deser: sernik, jabłecznik, ciasto królewskie i kruche ciasto z owocami. Pragnienie gasiła woda mineralna Buskowianka ufundowana przez Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A.
Każde z państw promowało swój region nie tylko za pomocą potraw, ale również multimedialnej prezentacji, która miała miejsce podczas kulinarnych warsztatów. Festiwalowi towarzyszył pokaz węgierskiego ludowego tańca i występy dzieci oraz wycieczka dla gości do Budapesztu. Na zakończenie festiwalu zagraniczne delegacje wymieniły się regionalnymi produktami.
Wyjazd studyjny – Gastrofest, Szigetszentmiklós odbył się w ramach środków grantowych przyznanych na projekt „Wsparcie na wdrożenie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność", pochodzących z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, przyznanych przez LGD Królewskie Ponidzie.
EHR