30 czerwca na buskim rynku odbył się "Piknik Kulinarny z Lokalnymi Produktami". Głównym punktem programu był pokaz kulinarny mistrza smaku i znakomitej kuchni Karola Okrasy oraz zwyciężczyni pierwszej edycji programu "MasterChef Junior" Natalii Paździor.
W przerwach pomiędzy rozmowami Karola oraz Natalii podczas wspólnego gotowania, przygrywała Kapela Ludowa Buskowianie. W pokazie zostały wykorzystane nasze lokalne produkty tradycyjne takie jak czosnek wójczański z Wełcza, olej z Olejarni Zagłoby w Mikułowicach, karp królewski z Gospodarstwa Rybackiego w Budach oraz ser buncok strzałkowski z Gospodarstwa Mlecznego ze Strzałkowa.
Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem. Dla publiczności pokazu została przygotowana degustacja potraw Karola i Natalii. Gwiazdom pikniku asystowało Koło Gospodyń Wiejskich ze Skotnik Dużych, panie prowadziły bezpłatną degustację produktów oferowanych na pikniku.
Karol Okrasa również odwiedził stoiska degustując, doradzając i żartując z właścicielami lokalnych gospodarstw oraz przybyłymi na rynek mieszkańcami miasta i turystami w tym kuracjuszami. Wraz z Natalią chętnie pozowali do zdjęć i rozdawali autografy.
Organizatorami pikniku byli: Burmistrz Miasta i Gminy Busko – Zdrój, Buskie Samorządowe Centrum Kultury oraz Koalicja Kół Gospodyń Wiejskich i Miejskich.