Koło Gospodyń Wiejskich ze Słabkowic reprezentowało Gminę Busko-Zdrój podczas jubileuszowego Festiwalu Kulinarnego w mieście partnerskim Szigetszentmiklós na Węgrzech. Oprócz ekipy z Polski, w tegorocznej edycji imprezy uczestniczyła duża grupa gospodarzy a także przedstawiciele innych miast bliźniaczych - niemieckiego Steinheimu, rumuńskiego Gyergyoszentmiklós, macedońskiego Kocani oraz bułgarskiej Górnej Oryahovicy.
Skład buskiego zespołu tworzyły panie: Bożena Kolarz, Dorota Gołębiowska, Marzena Gawlik i Aneta Kluźniak, które przygotowały dla gości festiwalu to co w polskim menu najlepsze: tradycyjny żurek, bigos, pierogi, na przystawkę - płytę wędlin, paszteciki oraz chleb ze smalcem, a na deser kilka rodzajów swojskich, przepysznych ciast. Do tego Uzdrowisko Busko-Zdrój przygotowało dużą ilość wody mineralnej „Buskowianka”, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród gości polskiego stoiska.
Festiwal Kulinarny jest jednym z najważniejszych wydarzeń rodzinnych na Wyspach Csepel w okolicach Budapesztu. Nic więc dziwnego, że w imprezie uczestniczyły tłumy ludzi, których przyciągnęła nie tylko pyszna kuchnia z różnych zakątków świata ale także swojsko brzmiąca muzyka, pokazy taneczne, kramy z wyrobami rękodzielniczymi, stoiska lokalnych producentów żywności ale także wspaniała pogoda.
Po zakończeniu festynu, podczas specjalnego wieczoru przygotowanego dla gości zagranicznych, Burmistrz Jozsef Szabo wręczył dyplomy i pamiątkowe statuetki uczestnikom, którzy w Festiwalu Gasztrofest uczestniczą od samego początku. Wśród nich była oczywiście Gmina Busko-Zdrój.