Logo Gminy Busko-Zdrój

BAZA WYDARZEŃ

Tańczące Panie na scenie w BSCK
Orkiestra symfoniczna na występach w BSCK
Wywiad z telewizją na tle sanatorium Marconi
Orkiestra symfoniczna grająca w kościele
Zdjęcie wystawy zdjęć BSCK
Występy ludowe w BSCK
previous arrow
next arrow
PlayPause

Aktualności Buskie

Prezentacja podczas Polskich Kulinarii w Busku-Zdroju

IV edycja Festiwalu „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024” zaplanowana w tym roku na 7 i 8 września zapowiada się naprawdę smakowicie! Jarmark Norbertański, pokazy kulinarne, warsztaty i występy artystyczne to tylko niektóre z zaplanowanych atrakcji. 

Głównym celem festiwalu jest promocja producentów żywności z różnych stron Polski, oferujących tradycyjne, często nagradzane produkty. Uczestnicy festiwalu poznają również smak potraw z regionalnych produktów. Będzie pysznie, a przede wszystkim – zdrowo!  

Na festiwalowych gości czekają w tym roku: Restauracja – Kawiarnia Cynamonowa, Pensjonat Zamek Dersława, Restauracja Gromada, Lawendowy Zdrój, Pierogarnia Monilla, Restauracja Hotelu Polonia. Restauratorzy przygotowali sześć kulinarnych niespodzianek dostępnych w lokalach tylko podczas festiwalu. Wszystkie dania powstaną na bazie regionalnych i ekologicznych produktów z województwa świętokrzyskiego i innych regionów Polski.

Głównym organizatorem wydarzenia jest Świętokrzyski Oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

 

 

Program:

7 września - Sobota

ul. 1 Maja

10:00 - 18:00

Jarmark Norbertański - Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Stoisko promocyjno-edukacyjne Lasów Państwowych Nadleśnictwo Chmielnik - Promocja i degustacja produktów pochodzenia leśnego, konkursy wiedzy przyrodniczo-leśnej, gry i zabawy o tematyce leśnej, strefa malucha, wystawa tematyczna „30 lat Nadleśnictwa Chmielnik”.

Stoisko Świętokrzyskiej Izby Rolniczej - piknik „Smaki z wieprzowiny” - Degustacje produktów z wieprzowiny, konkursy dla dzieci i dorosłych.

Minimiasteczko światłowodowe z atrakcjami

11:00 - Prezentacja potrawy z dziczyzny - gulaszu leśnego, przez Leśnika Kucharza Barbarę Jarzębiak z Nadleśnictwa Chmielnik. Degustacja.

11:30 - 14:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.

14:00 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

15:00 - 16:00 - Spotkanie producentów produktów lokalnych i tradycyjnych z przedstawicielami branży HoReCa - panel dyskusyjny / namiot szkoleniowy.

17:00 Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

17:30 - 18:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.

 

Tężnia

14:00 - 18:00:

Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.

Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.

Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).

 

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym

11:00 - 13:00 Narodowe Czytanie „Kordian” Juliusza Słowackiego - Czytają przedstawiciele służb mundurowych i młodzież.

12:30 Występ artystyczny młodzieży ze Szkoły Podstawowej w Zbludowicach w ramach Narodowego Czytania.

15:00 - 15:30 Koncert „z przytupem” Kapela Buskowianie

17:00 - 18:30 „Największe przeboje Czerwonych Gitar”

18:30 - 20:00 Koncert gitarowy Wojciech Jackowiak

20:30 - 21:00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany” / Busko-Nocą

 

„Zasmakuj w regionie”

Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:

  • Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
  • Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
  • Pensjonat Zamek Dersława
  • Kawiarnia Cynamonowa
  • Pierogarnia Monilla

Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.

 

 

8 września - Niedziela

ul. 1 Maja

10:00 - 18:00 - Jarmark Norbertański - Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

11:30 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

12:00 - 13:30 - Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja - Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.

13:30 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

15:00 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

 

Tężnia

14:00 - 18:00

Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.

Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).

Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
18:00 - 19:00 - Medytacja w Tężni Solankowej

 

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym

15:00 - 16:00 Uczta przy muzyce

17:00 - 17:40 Spektakl „Sól na Rany”

17:50 - 20:30 Potańcówka z Quatro

 

„Zasmakuj w regionie”

Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:

  • Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
  • Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
  • Pensjonat Zamek Dersława
  • Kawiarnia Cynamonowa
  • Hotel Gromada Medical SPA
  • Pierogarnia Monilla


Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.

 

plakat promujący Polskie Kulinaria 2024